Opec Günlük Petrol Fiatı
Petrokim: Orta Doğu ve Petrol İran Avrupa'ya Petrol Resti : İran'ın bazı Avrupa ülkelerine petrol satışını gözden geçireceği bildirildi. İran Radyo Televizyonu'nun (IRIB) haberine göre, İran petrol ihracatını durdurma konusundaki kararlılığını ilgili ülkelerin Tahran'daki Büyükelçilerine iletti.

1 Şubat 2012 Çarşamba

Orta Doğu ve Petrol




Çok amaçlı ve kullanışlı bir yakıt olan petrol; dünya ülkelerini birbirine karşı her an teyyakuz durumunda tutmaktadır.  Dünya petrol talebi her geçen gün artış arzetmektedir. AB ülkeleri ve ABD kendi ülkelerinde tükettikleri petrole sahip değiller. Bu sebepledirki;  petrolün varoluş sürecinden bu yana, söz konusu bu ülkelerin eli ayağı orta Doğu'dan hiç çekilmedi.
 Havadan ve sudan  sebeplerle, oralardaki siyasi istikrarı bozmakta ve petrol kaynaklarından alabildikçe pay kapmaktadırlar. Batılı emperyal güçler oldum olası, Orta Doğu ülkelerini bir cadı kazanı gibi kaynatmaya ve kaos yaratmaya çalışmış ve bu aktif faaliyetleri hala devam etmektedir.
Orta Doğu ülkeleri, bir başka deyişle körfez ülkeleri, Dünya petrol rezervlerinin üçte ikisine sahip bulunmakta ve Dünya petrol ihracatının yarısını sağlamaktadır. Kimi uzmanlara göre, 2023 yılında, bu ihracat oranı % 75 civarına çıkması öngörülmektedir. Dolayısıyla bu bölge, jeopolitik ilgi ve dengeler açısından hassasiyetini  daha epeyce koruyacaktır.
Dünya; siyasi ve ekonomik değeri yüksek olan, Allah vergisi yeraltı zenginliğine sahip olan Orta Doğu ülkeleri, halen halklarına vasat bir özgürlükçü yaşam alanları sağlamamış olup, siyasi istikrarsızlık içerisindedirler.
Amerika Birleşik Devletleri; Orta Doğu'daki muhtelif gelişmeler karşısında, her yıl bütçesine hatırı sayılır miktarda savunma fonu ayırmaktadır.






Hiç yorum yok: