Opec Günlük Petrol Fiatı
Petrokim: Petrol Rezervleri İran Avrupa'ya Petrol Resti : İran'ın bazı Avrupa ülkelerine petrol satışını gözden geçireceği bildirildi. İran Radyo Televizyonu'nun (IRIB) haberine göre, İran petrol ihracatını durdurma konusundaki kararlılığını ilgili ülkelerin Tahran'daki Büyükelçilerine iletti.

1 Şubat 2012 Çarşamba

Petrol Rezervleri


Dünya toplam petrol rezervlerinin yüzde 65'i Türkiye'nin yakın coğrafyasında bulunuyor ve toplam üretimin yüzde 41'i bu ülkelerden gerçekleşiyor. Ne yazık ki, çevremiz petrol zengini ülkelerle sarılmışken biz petrol ithal eden bir ülke konumundayız.
Petrol rezervi en zengin ülke 259,9 milyar varille Suudi Arabistan olurken, bu ülkeyi İran, Irak ve Kuveyt izliyor.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun Petrol Piyasası Sektör Raporu'ndan derlenen bilgilere göre, OPEC üyesi ülkelerin toplam üretimi, dünya toplam üretiminin yüzde 40'ını oluştururken, geçen yıl meydana gelen günlük ortalama 2,02 milyon varillik üretim artışının yaklaşık yarısı OPEC üyesi ülkelerden karşılandı.
OECD ülkeleri içerisindeki en yüksek üretim payına sahip olan ABD'nin günlük arzı ortalama 0,48 milyon varil artarken, diğer üye ülkelerin üretimi toplamda 0,41 milyon varil azaldı.

Bu arada, dünya toplam petrol rezervlerinin yüzde 65'i de Türkiye'nin yakın coğrafyasında bulunuyor ve toplam üretimin yüzde 41'i de bu ülkelerde gerçekleşiyor. 

ÜLKELERİN PETROL REZERVLERİ  
Türkiye'nin yakın coğrafyasında bulunan ülkelerin 2010 yılı üretimlerine bakıldığında, petrol rezervi en zengin ülke 259,9 milyar varille Suudi Arabistan oldu.
İran 137,6 milyar varille ikinci sırada, Irak 115 milyar varille üçüncü sırada, Kuveyt 101,5 milyar varille dördüncü sırada, Birleşik Arap Emirlikleri 97,8 milyar varille beşinci sırada yer aldı.
Rusya'nın 60 milyar varillik, Libya'nın 44,3 milyar varillik, Kazakistan'ın 30 milyar varillik, Katar'ın 25,4 milyar varillik, Azerbaycan'ın 7 milyar varillik, Mısır'ın 4,3 milyar varillik, Suriye'nin 2,5 milyar varillik rezervi bulunuyor.

TÜRKİYE'NİN İHTİYACI
Türkiye'nin ise yıllık yaklaşık 237,3 bin varil petrol ihtiyacı bulunuyor.petrokim.blogspot.com/
Öte yandan, dünya toplam petrol talebindeki artış eğilimine rağmen, petrolün birincil enerji kaynakları içindeki kullanım oranı düşüyor. Bunun en önemli sebebi, toplam enerji ihtiyacındaki artışın büyük bölümünün elektrik enerjisi ihtiyacından kaynaklanması ve elektrik talebindeki artışın daha çok kömür, doğal gaz ve yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması oluşturuyor. Ayrıca, ısınma amaçlı olarak doğal gazın, petrol ürünlerini ikame etmesi nedeniyle petrolün bu sektördeki pazar payı da düşüyor. Süreklilik arz eden bu düşüşe rağmen, dünya toplam enerji ihtiyacının üçte birinin hala petrolle karşılandığının göz ardı edilmemesi gerektiği belirtiliyor. 

Hiç yorum yok: