Opec Günlük Petrol Fiatı
Petrokim: Opec İran Avrupa'ya Petrol Resti : İran'ın bazı Avrupa ülkelerine petrol satışını gözden geçireceği bildirildi. İran Radyo Televizyonu'nun (IRIB) haberine göre, İran petrol ihracatını durdurma konusundaki kararlılığını ilgili ülkelerin Tahran'daki Büyükelçilerine iletti.

1 Şubat 2012 Çarşamba

Opec


PETROL İHRACATÇISI ÜLKELER BİRLİĞİ (OPEC)



 OPEC petrol ihraç eden ülkeler topluluğu; Eylül-1960 tarihinde Venezüella'nın teşvikiyle, İran, Irak, Suudi Arabistan ve Küveyt'n katılımıyla kuruldu. İlk başta ham petrol fiatlarının düşüşünü önlemek amacıyla bu topluluk olşturuldu. Daha sonra sırasıyla katar,Libya, Endonezya, Abudabi, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, 
Nijerya, Ekvador ve Gabon'da katıldılar. OPEC'in başlangıçta Cenevre'de olan merkezi, 1965 yılında Viyana'ya taşınmıştır.
Opec'in izleyeceği politikalar yılda iki defa toplanan üye ülkeler tarafından belirlenir.İlgili kararlar üye ülkelerin katımı ve oy birliği ile alınır.Yönetim kurulu başkanı toplantılar sırasında önerilen kişi başkan seçilir. Ayrıca Viyana'da bir idare ve araştırma sekreterliği mavcuttur.
Dünya Petrol üretiminin denetimini elinde tutan ve dünya petrol üretiminin yaklaşık yarısını sağlayan OPEC ülkeleri ham petrol rezervlerinin üçte ikisine ve doğal gaz rezervlerinin de üçte birine sahip bulunmaktadır. Bu sebeple dünya petrol piyasasında zaman zaman etkili olmaktadır.
Opec, bir kartel değil, bağımsız petrol üreten ülkeler arasında işbirliği ve koordinasyonu  amaçlamaktadır. Ancak zaman zaman örgüt üyelerinin bazıları, alınan kararlara uymamaktadırlar. Çünkü üyelerin çalışmalarını fiilen denetleyecek etkin bir mekanizma mevcut değildir.
Mevcut tahminlere göre, dünyanın ispatlanmış petrol rezervlerinin% 80'inden fazlası OPEC toplam% 65 tutarında, Orta Doğu OPEC petrol rezervlerinin büyük bir kısmı, OPEC Üyesi Ülkelerde bulunmaktadır. OPEC Üyesi Ülkeler, yoğun araştırma ve artırıcı kazanımlar gerçekleştirerek, sektöründe en iyi uygulamaları benimseyerek, örneğin, son yıllarda petrol rezervlerinin önemli eklemeler yaptık. Sonuç olarak, OPEC'in kanıtlanmış petrol rezervi 1,190 milyar varil üzerinde duruyoruz.



Hiç yorum yok: